Yahoo Suche Web Suche

Suchergebnisse

  1. Suchergebnisse:
  1. Een gedecentraliseerde eenheidsstaat is een staatsvorm waarbij territoriale eenheden binnen een eenheidsstaat zelfstandige bevoegdheden hebben. Eenheidsstaat betekent dat de nadruk ligt op de landelijke of centrale overheid. Deze hoogste bestuurslaag zorgt voor wetgeving en toezicht.

    • Eenheidsstaat

      Een eenheidsstaat kan wel decentralistisch zijn...

  2. nl.wikipedia.org › wiki › StaatsvormStaatsvorm - Wikipedia

    Daarbij kan Nederland dan aangemerkt worden als een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Wanneer men spreekt over de regeringsvorm, doelt men op de betrekkingen tussen de ambten binnen één en hetzelfde overheidsverband.

  3. Nederland is een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Hoewel de in het bijvoeglijk naamwoord bij deze uitdrukking besloten decentralisatie in veel artikelen van hoofdstuk 7 Grondwet nadrukkelijk op de voorgrond treedt, blijft ook het eenheidsstatelijke karakter van de Nederlandse staat in dit hoofdstuk niet onderbelicht. Artikel 132 Grondwet kan ...

  4. In de tekst van de Grondwet ligt verankerd dat Nederland een gedecentraliseerde eenheidsstaat is. Enerzijds hebben provincies en gemeenten een algemene bevoegdheid tot regeling en bestuur, die slechts bij of krachtens de wet kan worden beperkt, anderzijds zijn provincies en gemeenten verplicht mee te werken aan de uitvoering van door hoger ...

  5. Decentrale autonomie als fundament van de gedecentraliseerde eenheidsstaat. Vergelijkt men het Nederlandse decentrale bestuur met dat in andere Europese landen dan scoort ons bestel traditioneel goed tot zeer goed. Vrijwel nergens in Europa hebben de decentrale bestuurslichamen zo veel bevoegdheden en een zo omvangrijk budget als in ons land.

  6. Gedecentraliseerde eenheidsstaat. In H. M. de Jong, & P. A. Schuszler (Eds.), Staatkunde; Nederland in Drievoud (pp. ??-??). Couthino.